Sådan foregår en åreknudeoperation

Åreknuder opstår, når veneklapperne ikke længere fungerer optimalt. Vi har alle sammen vener i vores kroppe, og venernes opgave er at føre vores blod tilbage til hjertet. For at dette kan lade sig gøre, er der i venerne små klapper, som agerer retningsgivende ventiler. De sørger så for, at blodet løber den rigtige vej.

Når veneklapperne bliver svækket eller ødelagt har det den konsekvens, at blodet strømmer i begge retninger, hvilket skaber et voldsomt tryk i lemmerne. Dette tryk får så blodårerne til at udvide og bule ud, og dermed opstår åreknuderne. Det er muligt at få åreknuderne fjernet via en operation.

Hvornår skal man have en operation?

Du skal have en åreknudeoperation, hvis du oplever, at huden omkring dine ankler og skinneben har ændret sig drastisk, efter du har fået konstateret åreknuder. Markante ændringer kunne for eksempel være misfarvninger, fortykning og sårdannelser i huden. Disse symptomer er desuden alvorlige faresignaler, og oplever du et eller flere af disse symptomer, bør du søge lægehjælp og behandling hurtigst muligt.

Du kan også blive opereret for åreknuder, selv hvis du ikke har alvorlige symptomer. Føler du ubehag i benet, eller generer åreknudernes udseende dig, kan du få dem fjernet via operation. En operation er temmelig invasiv. Så alt efter din situation kan din behandler finde på at tilbyde dig en mere skånsom behandling, som dog har lige så stor en effekt som en operation. Dette bliver vurderet og besluttet på baggrund af en forundersøgelse.

Hvordan foregår en operation?

En åreknudeoperation foregår ved hjælp af ”stripping”-metoden, som også den bedst dokumenterede behandling af åreknuder. En operation foregår ambulant og under lokalbedøvelse. Har man behov for det, er det muligt at få beroligende og smertestillende medicin før indgrebet, så man ikke lægger mærke til behandlingen, mens den finder sted.

Under operationen vil behandleren lægge et snit i lysken, og herfra vil behandleren fjerne alle vener med defekte klapper. Bagefter vil snittet blive lukket med indvendige tråde, så der ikke opstår ar. I samme ombæring vil behandleren også fjerne alle synlige åreknuder, så der bliver slået to fluer med et smæk.

Hvis den store, problematiske vene er defekt, kan det bedst betale sig at trække blodåren ud fra lysk til knæ. Åreknuderne vil blive fjernet via såkaldte ”mikrosnit”, som hverken kræver syning eller efterlader ar.

Hvad nu hvis åreknuderne vender tilbage efter operationen?

Åreknuder kan vende tilbage, selv efter du har gennemgået en succesfuld operation. Skulle dette ske, kan du få de nye åreknuder fjernet med biologisk skum. Er du før blevet opereret for åreknuder, kan en ny operation udgøre en risiko for dit helbred, eller den kan være vanskeligere at udføre. Derfor vil en ultralydsvejledt skumbehandling i sådan et tilfælde være den bedste løsning, da behandlingen både er nænsom, sikker samt effektiv.

Ved en skumbehandling vil behandleren sprøjte medicinsk godkendt skum ind i den vene, som er årsag til åreknuderne. Skummet vil få venen til at lukke og gå til grunde, og efterfølgende vil kroppen selv skille sig ud af med den inaktive vene. Det indsprøjtede skum forsvinder et par minutter efter injektion og bliver også udskilt af kroppen.