Fedtsugning

I dagens Danmark er der fokus på sundhed, udseende og kropslige idealer, som aldrig før. Vi spejler os i forbilleder, som vi ser i bladende og på tv, som står frem som det perfekte menneske. Det er dog langt fra alle mennesker der ser deres egen krop som perfekt.

Det kan være lidt ekstra fedt på maven, fedt på lårene eller generelt hele kroppen, der kunne trænge til en opstramning. Når man har forsøgt at træne mavefedtet væk, med både cykling, fitness, tung styrketræning, lavet endeløse mængder af fedtsugningmavebøjninger samt spist en sund og varieret kost, kan en fedtsugning af maven være sidste udvej. Det er en operation, så det skal overvejes nøje, men muligheden foreligger.

Man kan i den situation godt føle sig alene, eller føle, at man er den eneste i hele verden, der har disse tanker og ønsker om en eventuel operation, og hjælp til en pænere krop. Men man er langt fra den eneste. I Danmark foretages der rigtig mange fedtsugninger, både til folk der er utilfredse med kroppen, og folk, hvor deres krop er blevet en direkte sundhedsfare for dem selv.

Folk finder grund til en fedtsugning af maven når de ikke har det godt med dem selv, grundet deres krop og vægt. Selve fedtsugningen sker typisk i forbindelse med en fjernelse af overskydende hud, således at hele området bliver strammet op, og man slipper for løst hud, der generer og forstyrrer det kosmetiske look.

Inden fedtsugningen skal i gang, skal du tale med en læge. Lægen forklarer dig omkring, hvordan operationen foregår og spørger dig, hvad det er du ønsker, at denne operation skal give dig. Ydermere får I en dialog om, hvor på kroppen der skal fedtsuges, hvilket i mange tilfælde er på maven. På denne måde får du lov til at forme din egen krop og få den krop, du altid har ønsket dig.
Man kan få en fedtsugning stort set alle steder på kroppen, hvor er der ophobet fedt, og så er det op til lægen at vurdere, hvorvidt det område af kroppen kan holde til en fedtsugning, altså, om det er nødvendigt.

Læs også den midlertidige Maveballon

En fedtsugning er i manges øjne en ”nem” løsning på et langvarigt problem, som med fedtsugningen bliver bragt til ende. En fedtsugning må ikke blive sat op imod sund og varieret kost samt træning og motion. Hvis man fortsætter sin sædvanlige livsstil efter operationen, vil man med stor sandsynlighed ende der igen, og operationen har været forgæves. Det kan anvendes som en frisk start, og det kan være med til at give motivationen til at vedligeholde sin krop, og passe på den ønske krop, som man nu endelig har fået.

Fedsugning og maveoperation

Som skrevet tidligere, kombineres fedtsugningen ofte med en operation af maveskindet, for at stramme op. Selve fedtsugningen kan imidlertid også kombineres med armplastik eller lårplastik, hvis man ønsker at mindske sine arme eller lår.

Selve proceduren omkring fedtsugningen foretages af en læge. Fedtsugningen foretages ved, at lægen eller kirurgen tager en steril kanyle, der er tilsluttet et sugende vakuum-apparat og fører den forsigtigt ind under huden igennem et lille snit og suger på denne måde de ophobede fedtdepoter ud af kroppen. Kanylen skubbes frem og tilbage, som ved en støvsugning, og frigør fedtcellerne for at kunne suge dem ud. Selve operationen foretages under lokalbedøvelse, som sprøjtes in i området under selve fedtsugningen parallelt med selve fjernelsen. Der vil også blive sprøjtet adrenalin ind, så kroppen konstant er i beredskab og kan holde til den stress, som kroppen bliver udsat for i forbindelse med en fedtsugning. På denne måde er man som patient sikret en smertefri behandling under fedtsugningen.

Proceduren kan tage op til fem timer, alt efter området. Er det et mindre område, omkring en arm f.eks., kan det tage en times tid, men det er meget forskelligt. Det er faktorer som, hvor meget fedt der skal suges samt hvilken slagsbedøvelse kirurgen anvender, der er med at bestemme tiden, der afgør det.
Man kan miste meget væske i forbindelse med operationen, og derfor vil man drop for at vedligeholde væskebalancen i kroppen, så man ikke bliver dårlig eller dehydreret.

Teknikken med en kanyle der suge fedtet ud er fælles, men måden fedtet løsnes på inden sugning er forskellig. Der er f.eks. tumescent-teknikken, som udføres ved at indsprøjte en væske, der er en blanding af saltvand og lokalbedøvelse. Fedtet svulmer herefter op, og bliver nogle faste celler, som er nemmere at frigøre og suge ud. Denne teknik anvendes ofte på hals, arme, lægge og ankler.
Våg-teknikken minder om Tumescent teknikken, men anvender knap så meget vand til fedtsugningen. Ultralyds-teknikken kræver en speciel kanyle, der udsender ultralyds bølger. Herefter eksploderer fedtcellernes vægge og giver fedtet en mere flydende tilstand, således det let kan suges ud på sædvanlig vis.

De enkelte klinikker, der udfører fedtsugninger, skriver ikke altid på deres hjemmeside, hvilken teknik de anvender. Derfor skal du, hvis du har en præference eller ønsker at høre mere, selv tage kontakt til den ønskede klinik og høre, hvordan de gør i deres praksis.

Du skal ikke indlægges i en længere periode efter endt fedtsugning, men en kortvarig indlæggelse kan være nødvendig, da du i større eller mindre grad har været i bedøvelse og skal vågne ordentligt op igen. Der er som regel ingen alvorlige bivirkninger ved fedtsugninger, men der kan naturligvis opstå blå mærker, ømhed og en slags brændende fornemmelse på huden efter endt indgreb. Det er værd at huske, at det netop er et indgreb i kroppens naturlige rutine, og derfor skal kroppen have tid til at hvilke sig efter en operation. Du vil skulle være hjemme fra arbejde og slappe godt af, så sårene og stingene kan hele, hvis du er blevet syet.
Det kan ændre dit liv og din opfattelse af dig selv, samt give mere selvværd når du har fået en fedtsugning.

Frem for fedtsugning, kan det være en god ide, at afprøve alle muligheder først. Fedtsugningen bør være sidste mulighed, da der kan opstå voldsomme komplikationer.

De fleste får foretaget fedtsugning fordi, de har et bestemt område på kroppen, der har irriteret hele livet.
Men der KAN være en anden vej og vi kan kun på det kraftigste anbefale, at forsøge ihærdigt med kost og træning på den helt rigtige måde først.
En personlig træner kan give dig et vægttab på mange mange kilo på 1 måned og de koster en brøkdel af en fedtsugning. Derudover er det langt sundere for din krop og psyke.