Plastikkirurgiens sorte side – Kan man få erstatning?

For mange mennesker er plastikkirurgien et tegn på en bedre fremtid. En fremtid med mere selvtillid og højere selvværd. Ved hjælp af plastikkirurgi kan man få optimeret sin krop, så den passer til de skønhedsidealer med selv sætter. Er der et behov for større læber, så kan man få lavet dem derefter. På samme måde fungerer det med rynker, baller, store lår og små bryster.
Det er særligt sidstnævnte gruppe, der vinder frem blandt helt almindelige mennesker. Kort sagt er plastikkirurgi et håb til dem, der ikke kan se sig tilfredse med det, de har fået genetisk. Denne utilfredshed kan stamme fra mange forskellige aspekter i folks liv, men til fælles er drømmen om at få en smukkere krop. Om den så skal forstørres, formindskes eller strammes op.

Plastikkirurgiens forandring – fra kendis til forstaden

Da plastikkirurgien brød frem, var den primært egnet til kendte mennesker eller personer fra den sociale elite, som havde mange økonomiske ressourcer at trække på. De kendte var nødt til at fremstå fra deres bedste side hele tiden, lige gyldigt hvor de var i livet. Med alderen mister huden et opstrammende element, elastin, der hjælper til at holde huden stram og elastisk. Jo ældre man bliver, jo slappere bliver huden altså, og på den måde opstår der rynker. En af de mest benyttede procedurer hos de kendte er, at de får glattet deres rynker ud via indsprøjtning af botox.
Botox er en gift, der lokalt spænder musklerne op, så rynkerne udstrækkes. Denne brug af plastikkirurgi er endnu ikke så vidt udbredt, men man kan tænke sig til, at jo flere kendte over 50, der ikke har rynker, jo højere vil skønhedsidealet blive.

Det er en af plastikkirurgiens sorte sider, at det giver urealistiske ideer om, hvordan kroppen ældes. Der er helt naturlige aldringsprocesser, der skal ses som sundhedstegn, blandt andet dannelsen af rynker. Så snart denne tendens når til forstæderne, vil den helt almindelige moder føle sig utilstrækkelig i forhold til de mennesker, som hun læser om i aviserne. Selvom man inderst inde godt ved, at man ikke bør sammenligne sig med disse kendte mennesker, hvis erhverv kræver, at de har et perfekt ydre, kan man ikke lade være. Dette går værst udover kvinder, som har meget nemt ved at arbejde imod sig selv og deres udseende, så snart brysterne begynder at hænge lidt efter endt amning. Netop hængende bryster er noget af det, som kvinder hyppigst er utilfredse med, når de kommer til plastikkirurger.

De vil have løft og fyldninger, så brysterne stritter og ser unge ud og samtidig tillader en flot kavalergang. En brystforøgelse laves ved indlæg af saltvand under brystmuskulaturen, så der ikke ændres på vævet i brystet. Dette tillader, at kvinden har mulighed for senere at amme. Det er dog ikke altid uden konsekvenser, når man får foretaget sådan et indlæg. Da det er et fremmed stof, der lægges ind i kroppen, er der en risiko for, at kroppen afstøder implantatet. Det er en sort side af plastikkirurgien, som man ikke hører så meget om i medierne. Udover afstødning af implantat, kan man risikere, at saltvandet hærdes, hvilket giver meget spændte og smertefulde bryster.

Hvis man oplever en af disse bivirkninger, er man muligvis nødt til at få genindlagt et nyt implantat.

Klager over plastikkirurgiens sorte side og erstatningen

Er der opstået problemer i forbindelse med et plastikkirurgisk indgreb, eller et kosmetisk indgreb, kan man klage til patientombuddet. De fungerer som en samlet portal for alle patientklager, og kan guide en utilfreds patient til den rette behandling af sagen efterfølgende. Man kan blandt andet få erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, varigt mén, smerte og helbredsudgifter.

Man er nødt til at søge erstatning, hvis man vurderer, at det sundhedsfaglige personale ikke har behandlet ens sag optimalt, og at man derfor har oplevet en bivirkning eller en direkte fejldiagnosticering.
Der er dog visse krav, der skal være opfyldt, før man kan søge om erstatning. Dette gælder blandt andet, at en anden specialist ville have handlet anderledes, så skaden eller bivirkningen ikke var sket, eller at komplikationen kunne være undgået med en anden type behandling.
Derudover kan man også søge erstatning hvis det tekniske i form af medicinsk udstyr fejlede under operationen. Det er relevant at kende til disse informationer, når man er ved at få foretaget et plastikkirurgisk indgreb, da man på den måde kan være opmærksom på, hvor faldgruberne er henne.

Hvis man pludselig befinder sig på den sorte side af plastikkirurgien, vil man gerne kende den hurtigste og mindst smertefulde vej ud derfra. Det er ikke let at være fejlbehandlet patient i sundhedsvæsnet, og derfor skal man gerne have en solid viden om ens rettigheder ved en eventuel klagesag. Det er desværre ikke sjældent, at man oplever klagesager grundet plastikkirurgiens sorte side, og sagerne gælder alt fra smertefulde brystforøgelser til fedtsugninger, der efterlader grimme ar.