Øjen laseroperation

I dagens Danmark har de fleste mennesker over 50 år en form for korrektion i form af briller eller kontaktlinser. De fleste af disse mennesker kan med fordel få lavet en øjen laseroperation som kan hjælpe på med deres syn. Øjen operation kan foretages i forbindelse med nærsynethed og langsynethed. Derudover kan øjen laseroperation foretages i forbindelse med bygningsfejl. En laseroperation vil oftest fokusere på øjets hornhinde.

Hvordan foregår en laseroperation

Laseroperation har været anvendt med succes i en årrække her i Danmark. Oftest er der tale om et indgreb på øjets hornhinde, så man ved hjælp af laseren, ændrer formen af selve hornhinden. En anden måde at sige det på er at sige at man simpelthen sliber en linsestyrke inde i selve hornhinde overfladen. Afhængigt af hvilken form for fejl i øjet man har, vil man gribe læseroperationen an på forskelige måder. Hvis der er tale om et indgreb på grund af nærsynethed vil man forsøge at gøre hornhinden mere flad end den er i forvejen. Hvis der er tale om langsynethed vil man forsøge at gøre hornhinden mere krum.

Og når der er tale om bygningsfejl så vil man forsøge at gøre hornhinden mere ensartet i forsøg på at komme problemerne til livs. Det er stor set alle som kan få gavn af en laseroperation. Det er især de unge brugere af briller og kontaktlinser som kan få en meget positiv effekt af en operation og kan i mange tilfælde slippe helt for at bruge biller og kontaktlinser. Men for at kunne foretage en laseroperation skal ens syn og styrke være stabil og konstant i cirka to år.

Hvordan er forløbet

Selve operationen kan foregå på to forskelige måder. Den ene indgreb kaldes PRK operation og det andet indgreb kaldes LASIK operation.

PRK indgreb: ved denne form for operation bearbejdes hornhinden på sådan en måde at der fjernes celler fra selve hornhinden. Derefter laver man formgivningen på hornhinden for at give patienten et bedre syn.

LASIK: ved dette indgreb skærer man det yderste lag af hornhinden væk for derefter at hæve lappen og formgive hornhinden. Når denne del af indgrebet er overstået, så lægges lappen tilbage på plads og indgrebet er overstået.

Begge indgreb er helt og aldeles smertefrit og de bliver foretaget under lokal bedøvelse. Efter disse indgreb kan der forekomme smerter i øjnene i cirka et par dage efter indgrebet. Ens syn vil være helt tilbage og kan bruges fuldt ud efter et par uger. Nogle mennesker vil opleve en grumset fornemmelse i øjnene efter indgrebet men det forsvinder ofte efter et par dage eller tre.
Efter operationen skal man helst ikke anstrenge sig selv og sine øjne i et stykke tid efter operationen. Derfor skal man ikke gå på arbejde straks efter en laseroperation. Man skal helst ikke køre en bil, cykel eller motorcykel inden synet er helt tilbage. Man skal også helt undgå at klø og gnide sine øjne i op til en uge efter operationen.

Der findes i dag mange forskellige typer af øjenlaseroperationer, læs mere om dem her

Mulige bivirkninger og fremtiden

Der er nogle patienter som kan opleve forskelige symptomer efter operationen. De fleste oplever et symptom, som bedst kan beskrives som øjentørhed. Det forholder sig således at disse symptomer kan blive ved i flere måneder, men heldigvis forsvinder de næsten altid. En anden bivirkning, som altid er forbundet med behandlingen af nærsynethed, er ringere syn om natten end den er om dagen. Dette skyldes hovedsageligt det faktum at pupillen udvider sig om natten og pupillen udvider sig ud over den del hvor slibningen af linsen er blevet foretaget.

Det er stor set alle som kommer til at se bedre efter en laser operation af øjnene. Afhængigt af hvor meget man skal korrigere øjnene kan de unge brugere af briller og kontaktlinser helt slippe for disse i fremtiden. Hvis der er tale om et relativt lille indgreb.

Offentlige støtte

Heldigvis kan man i Danmark få støtte fra det offentlige system for at få foretaget laseroperation i øjnene. Men det er ikke alle som kan få støtte fra det offentlige. Følgende mennesker kan få offentlig støtte:

• Hvis man lider af nærsynethed som er større end 6 dioptrier. Denne lidelse skal være tilstede på begge øjne før man kan ansøge og få støtte fra det offentlige.

• I de tilfælde hvor man lider af langsynethed på 6 dioptrier eller mere. Også i dette tilfælde skal denne lidelse være tilstede på begge øjne.

• Hvis man har forskelig brydningsstyrke på sine øjne kan man søge om offentlig støtte. Denne forskel skal være på 3 dioptrier eller større før ens ansøgning kan komme i betragtning.

• Personer som bygningsfejl på deres øjne kan også søge om offentlig støtte, men denne bygningsfejl skal være på 3 dioptrier eller mere. Dog behøver bygningsfejlen ikke at være tilstede på begge øjne.