Grunden til du får blærebetændelse og symptomerne på det

Det kolde vejr holder krampagtigt fast i Danmark, og mange forbinder kulden med en lang række sygdomme. Blærebetændelse er en af de tilstande, som man ofter lænker sammen med kulde, og er du kvinde, er du sandsynligvis blevet fortalt, at du ikke skal sidde ned på kolde overflader i længere tid, da du så risikerer at få blærebetændelse.

Lægevidenskaben punkterer dog myten, og kulde og kolde overflader ikke er grunden til, du får blærebetændelse – det er nemlig bakterier, som forårsager tilstanden. Det bør dog nævnes, at kulde kan være med til at sænke immunforsvaret, og på den måde kan det kolde vejr gøre dig mere sårbar over for at tiltrække blærebetændelse og andre kedelige sygdomme og tilstande.

 

Blærebetændelse – en smertefuld fornøjelse

Når du får blærebetændelse, er det fordi, du har colibakterier (kaldes også tarmbakterier i daglig tale) i blæren. Alle mennesker har colibakterier i tarmen, og selv om de kaldes bakterier, er det vigtigt, vi har dem i vores tarmsystem, da de hjælper os med at fordøje den mad, vi indtager.

Men bevæger de sig væk fra, hvor de hører til, kan de skabe problemer for eksempel i form af blærebetændelse. Rent praktisk sker det ved, at de finder vej ud af endetarmsåbningen og ind i urinrøret, som fører til blæren.

Kvinder er mere tilbøjelige til at få blærebetændelse, fordi de har et kortere urinrør sammenlignet med mænd (kvinders urinrør er ca. 4 cm langt, mens mænds urinrør er ca. 20 cm langt). Derfor har bakterierne nemmere ved at finde vej ind til kvinders blærer, fordi vejen er væsentlig kortere.

 

Symptomerne på blærebetændelse

For at hjælpe dig med at vurdere, om du har blærebetændelse, kan du kigge efter de klassiske symptomer på blærebetændelse. Mener du, at du har blærebetændelse, anbefaler vi, at du opsøger læge for at få det behandlet.

 

Svie ved vandladning

Er det som om, det brænder og svier, når du tisser? Det er nemlig det ultimative symptom på blærebetændelse. Kender du nogen, der har haft tilstanden, har du sikkert hørt dem sige, at føles som at ”tisse glasskår”.

 

Hyppig trang til vandladning

Har du det som om, du hele tiden skal tisse, selv om du lige har været på toilettet? Mange oplever dette, og det er træls at skulle på toilet hele tiden, selv om der kun kommer få dråber tis ud.

 

Der er blod i urinen

Et typisk symptom men det er ikke sikkert, du lægger mærke til det. Der kan være blod i urinen, men drejer det sig kun om et par dråber, kan du sandsynligvis ikke se det.

 

Urinen lugter anderledes og fælt

Hvis din urin lugter dårligt, skyldes det colibakterierne, som har fundet vej ind i din blære.

 

Smerter i underlivet

Du kan opleve underlivssmerter, når du har blærebetændelse, men underlivssmerter kan skyldes mange andre sygdomme og tilstande. Uanset hvad det skyldes, bør du opsøge læge, hvis du oplever smerter i de nedre region.

 

Let feber

Har du blærebetændelse, kan du også rammes af en let feber. Feberen er ikke nødvendigvis det mest alarmerende symptom, men oplever du feber udover de andre symptomer, er der stor chance for, at du har fået blærebetændelse.