Lider du af overvægt og ønsker hjælp til et vægttab? En maveballon kan være et skridt i den rigtige retning, hvis du har prøvet motion, sund kost, diæter med mere uden held. Maveballonen er en af de eneste behandlinger, der ikke kræver et kirurgisk indgreb og er ikke permanent. Læs mere om maveballonen i denne artikel.
Hvad er en maveballon?
En maveballon er en ballon, der indføres i mavesækken, så den formindskes. Derved vil du ikke indtage samme mængde af mad, og du vil føle en form for varig mæthed. Det er med til at formindske dit madindtag og kan hjælpe dig med at tabe dig og komme af med din overvægt. Maveballonen indføres uden et kirurgisk indgreb og fjernes igen efter 6-12 måneder alt efter, hvilken ballon der er indført.
Hvordan indføres ballonen?
Ballonen indføres ved, at lægen indfører et gastroskop ind i maven. Hvis alt er normalt, føres ballonen ind i munden og ned i maven via spiserøret. Inde i maven fyldes ballonen med en steril saltvandsopløsning gennem et påfyldningsrør, som er fastgjort til ballonen. Dernæst fjernes røret, og ballonen er nu monteret i maven. Behandlingen tager ca. 20 minutter, hvorefter der er observation i en time. At få indført en maveballon koster ca. 20.000-30.000 danske kroner alt efter type af ballon.
Skal ses som et skub i den rigtige retning
Før du får indført ballonen, skal du være velvidende, at ballonen ikke gør arbejdet for dig alene. Det er en hjælp til vægttab, men ikke et vægttab i sig selv. Du skal, mens du har ballonen i maven, spise sundt og dyrke motion. Derfor vil der oftest også følge en kostplan med i behandlingen. Du skal selv lægge din livsstil om, så den kan fortsætte, når ballonen fjernes igen.
Kan jeg få indført en maveballon uanset grad af overvægt?
Maveballonen er dog ikke for alle overvægtige. Hvis du blot har en let grad af overvægt, er der ingen grund til at få ballonen indført. Maveballonen er essentiel for overvægtige, der har brug for at tabe mellem 10-30 kg og har en BMI på over 27. Behandlingen skal ses som et alternativ til en kirurgisk behandling, hvor der vil være store risici. Ved indførelsen af en maveballon er der ikke samme bivirkninger, men dem kommer vi til nu.
Bivirkningerne ved en fedmeballon
Som skrevet ovenfor er der ikke de samme bivirkninger ved at få indført en maveballon som ved kirurgiske indgreb. Men der kan alligevel være komplikationer, du skal være bevidste om. I dagene efter indførelsen vil du højst sandsynligt opleve kvalme og opkast. Det er helt normalt, og der vil følge medicin med, som kan dæmpe komplikationerne.
Dertil er der en minimal chance for, at ballonen springer inde i maven. Det er ikke farligt, og skulle uheldet ske, vil dit urin blive farvet som følge af det farvestof, der er inde i ballonen. Derfor er det nemt at se, hvis ballonen er sprunget. Er det tilfældet, skal du kontakte klinikken hurtigst muligt.
Hvorfor er en maveballon den rette løsning til et vægttab?
Hvis du har prøvet sund kost, motion og diverse kure uden held, kan et vægttab virke meget uoverskueligt. I den forbindelse kan maveballonen hjælpe dig. Den er med til at give dig en vis mæthed, så dit kostindtag ikke kan være det samme som før. Dertil følger en professionel kostplan, hvorfor du ikke selv skal eksperimentere med kosten. Du skal blot overholde den. Overholdes den, vil det daglige overskud også forøges, og du vil have overskud til at dyrke motion, der er med til et øget vægttabet. Derved er ballonen en god kickstarter til dig, der ønsker et vægttab kombineret med en livsstilsændring.